Japan

Deze pagina gaat over Japan. Het beschrijft de geschiedenis en de manieren waarop het land geregeerd werd. Het schets ook het begin van de tijd waarin Judo is ontstaan.

 

 

De rijzende zon

De Japanse benaming voor Japan is Nippon. Deze naam komt voort uit het Chinees. Ze gebruikten de Chinese uitdrukking voor ´oorsprong van de zon´, dit omdat Japan ten oosten van China ligt. Japan was het zonsopkomstland, het land van de rijzende zon…

Ontstaan

Japan bestond oorspronkelijk uit vele verschillende staatjes, in de 3e eeuw worden deze verenigd door koningin Himiko (zonnepriesteres). Gedurende de volgende eeuwen wordt het land voornamelijk beïnvloed door China. Na een staatsgreep in 645 werd het bestuurlijke systeem vastgelegd en een invloedrijk ambtenarenapparaat opgesteld.

 800 tm 1200

In het huidige Kioto ontwikkelt zich in de komende eeuwen (794-1185) een nieuwe culturele stroming. Kunst en literatuur vieren hoogtijdagen in deze periode. De macht licht bij de Keizer, maar in werkelijkheid wordt het land geregeerd door de rijke families in de provincies, de landheren worden Daimyo (Samoerai) genoemd. De Shogun heeft het meeste invloed, hij is de hoogste generaal en heeft de taak de ‘barbaren’ te bestrijden.

Afbeelding van een Shogun

Sengoku-jida

De volgende perioden worden geregeerd door oorlog. In 1274 en 1281 wordt Japan aangevallen door de Mongolen. De Ashikaga-familie neemt de macht over, maar weet het land niet bijeen te houden, met als dieptepunt de Onin-burgeroorlog met de verwoesting van Kioto in 1467 en 1477. De verschillende Daimyo’s strijden met elkaar om de macht en zo staat deze periode bekend als de Sengoku-jida, wat ’de eeuw van de strijdende provincies’ betekent.

Edoperiode

De Edoperiode loopt van 1603 tot 1868. Deze periode wordt zo genoemd omdat de macht in Edo (het huidige Tokyo) kwam te liggen. Het land wordt nog altijd bestuurd door de Samoerai. Gedurende een periode van twee eeuwen mocht er in Japan slechts zeer beperkt handel gedreven worden met het buitenland. Tevens mocht men het land niet verlaten en konden buitenlanders de doodstraf krijgen.

Samoerai

 

Japan deel van de wereld

Een groep binnen de Japanse politiek vond dat men zo snel mogelijk de westerse technologie moest overnemen om deze tegenstand te kunnen bieden. Het Keizerhof werd verplaatst naar Edo en prioriteit werd om Japan zo snel mogelijk te ontwikkelen. Er werden een aantal hervormingen doorgevoerd; afschaffing van de Samoerai, vrije beroepskeuze, belasting, vrij grondbezit, afschaffing van het lijfeigenschap van boeren, instelling van de dienstplicht. In 1889 werd een nieuwe grondwet ingevoerd gebaseerd op de Duitse grondwet. Er werd in snel tempo een leger gebouwd en er worden veel staatsbedrijven opgezet en geprivatiseerd, de infrastructuur werd verbeterd en er kwamen telecommunicatie mogelijkheden, in 1893 gaat Japan over op de Gregoriaanse kalander. Japan is een belngrijk land in de wereld geworden.

Drukste zebrapad ter wereld in Tokyo: