Kodokan

Deze pagina gaat over de Kodokan, de eerste judoschool opgericht door Jigoro Kano in 1882. De school bestaat nog altijd, natuurlijk gemoderniseerd en uitgebreid.

Kodokan

Kodokan nu

 Begin jaren tachtig van de 19e eeuw begint Jigoro Kano met het geven van Jiujitsu lessen. Hij doceert echter geen traditioneel Jiujitsu, hij verzamelt superieure technieken van verschillende Jiujitsu scholen en creëert zijn eigen systeem. Zijn vorm wordt echter niet gezien als een totaal nieuwe sport. Als hij na vele jaren, tijdens trainingen één van zijn meesters, Likubo Tsunetoshi, steeds vaker weet te verslaan, ontdekt Jigoro iets. Om iemand te controleren, dient hij eerst diens ballans te verstoren en dan pas een techniek inzetten. Als hij dit aan zijn  meester voorlegt, vertelt deze hem dat hij Jigoro niets meer te leren heeft. Een korte tijd later ontvangt Jigoro Kano alle informatie en manuscripten die Likubo heeft verzameld. Jigoro creëert een compleet nieuw systeem. De meeste werp technieken neemt hij over van de Kito-ryu, controle technieken komen veelal van de Tenjin Shin’yo-ryu, de eerste Kata (traditionele manier van technieken demonstreren, waarbij de vorm centraal staat) komt voort uit de Kito-ryu en de Tenjin Shin’yo-ryu. Hij noemt de nieuwe stijl Judo, de zachte weg. In 1882 opent hij zijn eigen school en noemt deze Kodokan (Ko=informatie verspreiden, do=de weg / methode, kan=publieke plaats), dit betekent de plaats om de weg te bestuderen. Hij begint te trainen in een zaal met 12 matten in Kamakura met een handvol leerlingen. In 1911 verhuist men naar een faciliteit met 314 matten en zijn er inmiddels meer als 1000 Judoka’s die een Dan – graad hebben behaald.
Vandaag de dag is de Kodokan gevestigd in een gebouw van 8 verdiepingen, er zijn 5 dojo´s en 1206 matten. Judo is een vast onderdeel van het Japanse onderwijssysteem. Het is mogelijk de Kodokan te bezoeken en er te overnachten.

Binnen in de Kodokan

Kodokan binnen nu