Het ontstaan van Judo
 

Deze pagina gaat over het ontstaan van het Judo. Veel technieken werden al uitgevoerd in verschillende sporten voordat Judo bestond. Jigoro Kano verzamelde allerlei technieken en bracht ze samen in een nieuwe sport: Judo. 

Judo is ontstaan door de ontwikkeling van vecht- en verdedigingssporten. De oudste vorm van zo’n verdedigingssport is wel het Griekse worstelen, 708 vChr stond deze sport al op het programma van de Olympische spelen. Tijdens de periode van de Samoerai wordt een nieuwe methode van verdediging ontwikkeld, het systeem wordt verder uitgewerkt onder de naam Jiujitsu. Maar in 1868 maakt de Keizer een eind aan de periode van de samoerai, de wapenwet wordt ingesteld en de samoerais zijn verboden. Ook ontstaat er een mogelijkheid op vrije beroepskeuze. Dit biedt moegelijkheden, een aantal samoerais gaan Jiujitsu onderwijzen aan de gewone burger, er worden vele stijlen Jiujitsu ontwikkeld. Jigoro Kano is een kleine, lichte jongen die graag sterker wil zijn. Op een dag verteld een vriend van de familie hem over Jiujitsu. Hoewel zijn vader hem adviseert een moderne, westerse sport te beoefenen, kiest de jonge Jigoro voor Jiujitsu. Als hij gaat studeren in Tokyo, gaat hij op zoek naar de geschikte trainer. Fukuda Hachinosuke wordt zijn trainer. Een van de veel gebruikte methodes is dat de beginnende leerlingen moeten vallen voor de ervaren leerlingen. Vervolgens moesten de beginners het in een vrije vorm (randori) opnemen tegen de ervaren leerlingen, met als gevolg dat Jigoro vaak bont en blauw thuis komt. Hij heeft moeite zich staande te houden in de oefengevechten en besluit enkele ‘nieuwe’ technieken toe te passen. Hij gebruikt technieken uit verschillende stijlen van vechtsporten, waaronder Sumo. Uiteindelijk leert hij een westerse techniek, een soort ‘brandweergreep,’ als dit effectief blijkt te zijn is de eerste ‘Judotechniek’ eigenlijk geboren, ‘Kata-guruma’ behoort nog altijd tot het repertoire van Judotechnieken.

Grieks wortelen

Na de dood van Fukada Hachinosuke, gaat Jigoro in de leer bij Iso Masamoto. Na een korte periode wordt hij assistent op de school en in 1881 behaalt hij zijn lesgeef bevoegdheid. Hij ontdekt echter dat hoe hard hij ook traint, hij nooit in staat is elke tegenstander te controleren. Hij moet niet alleen harder, maar ook slimmer trainen. Hij begint technieken te verzamelen van verschillende Jiujitsu scholen en creëert zijn eigen systeem; Judo. De naam is een samenvoeging van twee woorden Ju (vormbaar / zacht) en do (de weg / methode). Tijdens een Jiujitsu toernooi van plaatselijke politiekorpsen vestigt het Judo zijn naam door de finale te winnen met 13 gewonnen partijen en 2 onbeslist. Jigoro Kano: ‘Judo is het principe van het maximaal efficiënte gebruik van lichaam en geest, Jiujitsu is niets meer dan de toepassing van dit allesomvattende principe op de methode van aanval en verdediging. In het beoefenen van Judo is het essentieel om het lichaam te trainen en de geest te ontwikkelen door de oefening van de methode van aanval en verdediging om op deze wijze dit principe onder de knie te krijgen en daarbij zichzelf te perfectioneren en bij te dragen aan het welzijn van de wereld. Dat is het uiteindelijke doel van Judo.’

Japanse tekens voor Ju Do