Column Clubblad Kindervreugd (13) Oliebollen

Column Clubblad Kindervreugd (13) Oliebollen

Elke woensdagavond verzorg ik als Judolessen bij Ontspanningsvereniging Kindervreugd in Amsterdam-Oost. Kindervreugd is een club met een rijke historie waar al Judo wordt gegeven sinds de jaren ’60.
Voordat ik hier begon was het ledental terug gelopen naar 5 leerlingen, maar tezamen met Ineke en Lien strijden we hard om de groepen weer groter te maken om de gouden-tijden te doen herleven.
Deze column, over het Judo en andere zaken rond het clubhuis, wordt elke maand in het clubblad gepubliceerd en op MercuRyu.com.

Het wordt weer een mooi Judojaar, wat deze maand al begint met het examen. Tijdens het examen kunnen de Judoka’s een hogere rang verdienen door technieken te demonstreren. Aangezien we hier in vorige stukjes echter al behoorlijk wat aandacht aan besteed hebben wil ik het dit keer hebben over Judo als sport en oliebollen…

Want zoals wellicht bekend is Judo een sport met verschillende gewichtsklassen; dit betekend dat een Judoka altijd zijn gewicht in de gaten moet houden om te voorkomen dat hij gediskwalificeerd wordt. Tijdens officiële wedstrijden is 0,1 kilo boven je gewichtsklasse al te veel om deel te mogen nemen. De klassen voor senioren zijn; Heren: -60 kg, -66 kg, -73 kg, -81 kg, -90 kg, -100 kg en 100+ kg, Dames: -48 kg, -52 kg, -57 kg, -63 kg, -70 kg, -78 kg, 78+ kg. Dat zijn dus 7 categorieën voor dames en heren, de zwaarste klassen hebben geen limiet. Dat wil overigens niet zeggen dat daar alleen maar te dikke Judoka’s te zien zijn, aangezien een gezond gewicht sterk afhankelijk is van je lengte.

Een gezond gewicht wordt meestal berekend dmv de BMI (Body-mass index). Dit is een formule om te kijken of je over- of ondergewicht hebt. Je kunt de formule gebruiken om te kijken of je zelf een gezond gewicht hebt. De formule werkt als volgt; je deelt je gewicht (kg) door je lengte (meter) in het kwadraat. De uitkomst noemen we jouw BMI.

Voorbeeld: Je bent 1,80 meter en weegt 75 kg. Dat wordt dus 1,80 x 1,80= 3,24. Daarna doe je; 75 : 3,24= 23,148…BMI

Een gezonde uitkomst zit tussen de 20 en 25, dus het voorbeeld hierboven is een gezond gewicht bij die lengte. Voor kinderen liggen de waarden iets lager, maar als standaard kunt u aanhouden dat de BMI van uw kind sowieso hoger dan 15 en lager dan 25 moet zijn. Wanneer u of uw kind hoger of lager scoort dan eerder genoemde waarden, dan is het raadzaam om over de eetgewoonten na te denken. Overgewicht kan suikerziekte en hart- en vaatziekten veroorzaken terwijl ondergewicht anorexia en boulimie veroorzaakt.

Gezond leven kan eigenlijk alleen in een gezond lichaam en je beste prestaties, zoals tijdens een Judoexamen, kun je ook alleen leveren met een gezond lichaam. Dus bereken jouw BMI en doe er wat aan als deze te hoog of te laag is!

Tot op de judoles, sportieve groetjes van het Judoteam: Ineke, Lien en (meester) Rens  1. Nog geen reacties. Wil jij de eerste zijn? Klik dan hier