Judo video Mark Huizinga (deel 2)

Mark Huizinga (deel 2), Het begin

Mark Huizinga is misschien wel de beste judoka die Nederland ooit gekend heeft. Hij behaalde maar liefst 3 olympische medailles, daarnaast veroverde hij nog tal van andere titels.
Vanwege zijn speciale betekenis voor het judo, maken wij een serie over de carrière en het leven van Mark Huizinga, hier deel 2, HET BEGIN.
Mark Huizinga is tevens opgenomen in de Judo Hall of Fame van Mercuryu.com

Mark Huizinga wordt op 10 september 1973 in Vlaardingen geboren. Hij is de eerste zoon van vader Fokke en moeder Tineke Huizinga-de Bruijn, in 1977 wordt zijn enige broer, Lars geboren.
Op de plaatselijke Judoclub (Sportschool Westwijk), zet hij zijn eerste stapjes op de judomat. Hij is dan ongeveer vier jaar en krijgt les van Rob Hein en de latere bondscoach van de vrouwen; Marjolein van Unen.
In 1983 stopt Sportschool Westwijk en moet Mark op zoek naar een nieuwe club, zo komt hij terecht bij Budo Instituut Schiedam.
In 1988 behaalt hij zijn zwarte band (1e Dan) en is hij het niveau van de club ontgroeid. Gerard Vroegh herkent het talent van de judoka en brengt hem in contact met toptrainer Chris de Korte. Zo gaat hij in training bij diens judoschool: Budo Instituut Hoogvliet (tegenwoordig: De Korte Sport- en Gezondheidsinstituut). Hier ligt het niveau tijdens elke training een stuk hoger en Huizinga traint harder als ooit tevoren. Hij leert hier wat topjudo inhoud en kan dankzij sterkere partners de basis leggen voor zijn latere carrière.

Mark Huizinga (2e van rechts) tijdens zijn eerste prijsuitreiking.

In 1989 neemt hij met het Jeugdteam voor het eerst deel aan een NK (Nederlands Kampioenschap). Het team wordt mede dankzij Mark, voor het eerst in het bestaan, kampioen. Zijn herinneringen aan zijn jaren in het jeugdteam behoren tot de aller mooiste, zelfs na al zijn latere successen. Tijdens deze periode verliest hij nooit een wedstrijd voor zijn team.
Ook plaatst hij zich in 1989 voor het eerst voor het individuele NK. Hij neemt deel bij de senioren in de categorie tot 78 Kg. Hij leert belangrijke lessen, wint zijn eerste partij, maar verliest de tweede en tevens in de herkansingsronde. Hierdoor is hij echter vastbesloten de absolute top te bereiken.
Een jaar later behaalde hij zijn eerste individuele titel tijdens het NK tot 18 jaar.
In 1990 en 1991 wordt hij tweede op het NK tot 21 jaar (junioren), in 1992 wordt hij derde, maar in 1993 wordt hij kampioen. Tevens pakt hij in 1992 en 1993 een zilveren medaille op de NK’s voor senioren tot 78 Kg. 1993 is zijn laatste jaar als junior en hij wil na zijn uitschakeling in de eerste ronde een jaar eerder tijdens het WK in Argentinië, vlammen tijdens zijn laatste EK bij de junioren in eigen land. De verwachtingen zijn hooggespannen, maar helaas loopt het toernooi uit op een grote teleurstelling als hij in de tweede ronde wordt uitgeschakeld.
Vanaf 1994 moet hij uitkomen bij de senioren. Al snel is hij de nummer 1 Judoka van Nederland in zijn klasse. Hij wordt Nederlands Kampioen op het NK alle categorieën en het Open Nederlands Kampioenschap. Ook behaalde hij een bronzen medaille op de A-toernooien in Boedapest, Leonding en Moskou. Zijn eerste EK bij de senioren bekroond hij met een bronzen medaille. Hij begint alle verwachtingen waar te maken.

1995 verloopt teleurstellend, tijdens het EK verliest hij in de halve finale en weet ook in de strijd om het brons niet te winnen. Tijdens het WK wordt hij zelfs al in de eerste ronde uitgeschakeld. Na het EK voor landenteams besluit hij de zware moeite van het afvallen, niet meer op te willen brengen. Ondanks de hevige concurrentie besluit hij van de categorie tot 78 Kg, over te stappen naar de klasse tot 86 Kg. In deze categorie zitten onder andere Europees Kampioen Maarten Arens en de Olympische bronzen medaille winnaar Ben Spijkers.
Het beloofd een spannend NK te worden en uiteindelijk verslaat Mark in de finale Alex Smeets, zijn overstap was een succes en de weg naar zijn eerste Olympische Spelen in Atlanta is ingeslagen.

Chris de Korte

Volgende keer meer in: Mark Huizinga, deel 3, Olympische successen.

Lees hier ook de andere delen van deze serie:
Deel 1, Het afscheid.
Deel 3, Olympische successen.  1. Nog geen reacties. Wil jij de eerste zijn? Klik dan hier