Judo video Mark Huizinga (deel 1)

Mark Huizinga (deel 1), Het afscheid

Mark Huizinga is misschien wel de beste judoka die Nederland ooit gekend heeft. Hij behaalde maar liefst 3 olympische medailles, daarnaast veroverde hij nog tal van andere titels.
Vanwege zijn speciale betekenis voor het judo, maken wij een serie over de carrière en het leven van Mark Huizinga, hier deel 1, HET AFSCHEID.
Mark Huizinga is tevens opgenomen in de Judo Hall of Fame van Mercuryu.com

We beginnen deze serie met het afscheid van Mark Huizinga en de aanloop daar naartoe.
Na de Olympische Spelen van 2004 besluit Mark door te gaan met judo. De Kapitein bij de luchtmacht is dan bijna 31 jaar en heeft 3 Olympische medailles behaald. Ook is hij op dat moment viervoudig Europees kampioen , elfvoudig Nederlands kampioen en zevenvoudig militair Wereldkampioen. Hij heeft niets meer te bewijzen.
Echter in 2005 stond het EK in Nederland op het programma. Op 22 mei 2005 verzameld de Europese judotop zich in rotterdam met als toneel een kolkend Ahoy. Helaas verliest hij zijn eerste partij van de latere kampioen Alarza. Gelukkig kan hij het publiek toch nog waar voor de steun geven door alle volgende partijen overtuigend te winnen en daarmee de 3e plaats te behalen. Later dat jaar behaalt hij tevens een bronzen medaille tijdens het Wereldkampioenschap in Cairo. Zijn eerste medaille op een wereldkampioenschap.

2006 wordt een zwaar jaar. Tijdens het EK loopt hij een gescheurde knieband op. De revalidatie is lang en de motivatie moeilijk op te brengen. Mark besluit afstand te nemen van de tatami (judomat), om te beslissen of hij nog door zal gaan voor 1 Olympische Spelen, zijn 4e.
Nog nooit had een mannelijke judoka op 4 Olympische Spelen een medaille behaald, nog nooit behaalde een bijna 35 jarige judoka een medaille op de spelen. De motivatie was er weer en hij besloot er nog 1 keer vol voor te gaan.

Kapitein Mark Huizinga

2007 wordt echter gekenmerkt door privéproblemen. Zijn relatie met (tevens topjudoka) Edith Bosch loopt stuk en mede daardoor vallen de resultaten tegen. Voor het eerst in 7 jaar verlaat hij een World Cup zonder medaille en hij moet zich uiteindelijk zelfs afmelden voor het EK.
Gelukkig weet hij tijdens het WK de halve finale te bereiken, dit is goed voor nominatie voor de Olympische Spelen. Jammer genoeg verliest hij de halve finale in de verlenging en blijft de 3e plaats van 2005 het hoogst behaalde resultaat op een WK.

2008 is het jaar van de Olympische Spelen in Bejing. In april van dat jaar behaalt hij eerst nog een zeer emotionele Europese titel, zijn 5e! Bovendien is hij de oudste Europees kampioen ooit. Hij is klaar voor zijn laatste optreden; Bejing.
13 augustus 2008 is de dag waarop het allemaal moet gebeuren. De eerste partij komt hij uit tegen een van de grote favorieten: Ilias Iliadis, de Olympisch kampioen in een lagere gewichtsklasse, van vier jaar geleden. Hij wint zijn partij overtuigend met Ippon, een lekker begin!
In de tweede ronde staat hij tegenover de Zwitser Aschwanden, eerder dat jaar versloeg hij hem al. Maar, dit keer gaat het mis. Hij verliest de partij en omdat Aschwanden zijn volgende partij verliest is Mark Huizinga uitgeschakeld. Zijn laatste Olympische spelen eindigen in een grote teleurstelling.

In November neemt hij definitief afscheid van de judosport tijden het Nederlands Kampioenschap. Hier behaald hij zijn 14e individuele NK titel en neemt hij toch in stijl afscheid van zijn sport.
Hij is de meest succesvolle Nederlandse judoka aller tijden en krijgt als eerbetoon tijdens zijn afscheid de 6e Dan.

Na zijn carrière besluit hij een tijd rust te nemen en zich op het sportvissen toe te leggen. Zijn volgende doel; wereldkampioen karpervissen worden…:)
Ook was hij een jaartje bondscoach bij de junioren.

Mark Huizinga met een grote vangst.

Lees hier ook de andere delen van deze serie:
Deel 2, Het begin.
Deel 3, Olympische successen.  1. Nog geen reacties. Wil jij de eerste zijn? Klik dan hier